Flystyrt 1943

Skrevet til Holmboen 2013 af Erik Matthiesen

Flystyrt i Holm for 70 år siden    George Silvester


Natten mellem den 17. og 18. august 1943 styrtede en engelsk bombemaskine ned på Odderkær i Holm. Besætningen på 7 mand blev dræbt.
Ved Krumom blev der den 17. august 1993 indviet en mindesten over disse 7 engelske fyvere, der alle var ganske unge mænd.
Maskinen, en Lancaster III JA 851, blev skudt ned af Oberleutnant Hans Meissner og obegefreiter Hafner i en Messerschmitt Bf 110, da den efter gennemført togt var på vej tilbage til England.
En angrebsstyrke på 597 4-motorede bombere var den nat sat ind mod Peenemünde, udviklingscentret for de tyske V1- og V2 raketvåben. For at narre det tyske luftforsvar, var der sendt 20 Mosquito-jagere på et skinangreb ind over Berlin. Her nedkastede de et stort antal lysbomber, der i første omgang fik tyskerne til at tro at Berlin var bombemålet. I alt 203 tyske natjagere afsøgte forgæves himlen over Berlin ,medens de mange engelske bombere uhindret kunne flyve mod deres mål.
Bluff’et blev først opdaget, da den første bølge af bombemaskiner havde kastet deres ødelæggende last, og natjagerne, der så de kraftige lysglimt, rasede straks mod nord. De nåede da også at nedskyde i alt 40 bombemaskiner, og at beskadige 32 svært.
Beskadigelserne på raketstationen viste sig senere ikke at være så store. Hverken afprøvningsanlægget eller de uerstattelige arbejdstegninger var gået tabt.
Imidlertid blev bombenatten årsag til det andet selvmord i Luftwaffes øverste ledelse, idet chefen for luftwaffes generalstab, generaloberst Hans Jeschonnek, tog sit eget liv næste morgen. Jeschonnek havde i lang tid været prügelknabe for Luftwaffes øverste chef, Reichsmarshall Hermann Göring, og han har ikke kunnet udholde tanken om de svære bebrejdelser som nu igen med sikkerhed ville blive øst ud over ham. To år tidligere havde luftvåbnets tekniske chef, Ernst Udet, også begået selvmord. Inden han skød sig, havde han med rødt på sin sengs hovedgærde skrevet: Reichsmarscall (Göering) hvorfor har du forladt mig? Men det er jo en anden historie.

27

Flystyrt 1943 1

Døde flytninger 1945 i Nordborg     Døde på Nørherredhus

Tyske flygtninger død i Danmark 1945