Gårdens historie

Historien

Den 90 årige Peter Jollmand testamenterede i efteråret 1997 1 ½ ha med påstående bygninger til en fond som fik navnet ”Jollmands Gaard ”. Fondens formål er at restaurere gården, for at sikre gården og de omkringliggende arealer, som et særkende for eftertiden. Dette gøres efter tegninger og opmålinger som nationalmuseet havde foretaget i 1922 – 1923, med henblik på at flytte gården til frilandsmuseet i Brede. Dette blev dog aldrig til noget da familien ikke ønskede at sælge gården.

Jollmands Gaard er den ældste gård i Holm. Gården og slægten kan føres tilbage til 1700 tallet. Af kirkebogen fra 1651, fremgår det at ”3. påskedag om onsdagen begravet Store Kristen af Holm 96 år gammel”. Derefter kan man i kirkebogen se at gården gik i arv fra far til søn i 10 generationer.

Jollmands Gaard er en gammel alsisk Kroggård, navnet Kroggård skyldes formen på gården, der minder om en krog (fiskekrog). Bygningerne er specielle med 3 tavls bindingsværk og de buede skråstivere der indgår i bindingsværket. I det øvrige Danmark blev der bygget med 2 tavls bindingsværk. Gården fremstår som da den blev opført, hvilket gør gården til et helt unikt kulturhistorisk levn, da det er en af de sidste tilbageværende Kroggårde i Danmark.

Man finder mange interessant bygningshistoriske detaljer, som gør et besøg på gården til en helt speciel oplevelse, hvor man føres tilbage til de gamle dage i dansk landbrug.

Fakta:

Efteråret 1997: Peter Jollmand testamenterer gården til fonden ”Jollmands Gaard”.

Foråret 1998: Man starter med oprydningsarbejdet

  1. april 1999: Støtteforeningen dannes
  1. oktober 1999: Peter Jollmand døde på Guderup plejecenter
  1. december 2000: Nordals vinen år 2001 med motiv af Jollmands Gaard præsenteres. For hver solgt flaske vin går 1 kr. til Jollmands Gaard fonden.
  1. juni 2001: Gården bliver fredet.
  1. august 2002: Starter håndværkerne med selve restaureringsarbejdet.
  1. oktober 2003: Første etape renovering af gavl blev godkendt af Skov og Naturstyrelsen.

August 2004: Man starter med genopbygning af anden etape renovering af stuehuset

Jollmand – Historie Tinne og Peter 1